Monday, 28 January 2019

Resepi Chef Junior: Biskut Coklat Chip

Bismillahirrahmanirrahim..

Anda sedang mencari resepi mudah? Mencari idea untuk memasak bersama anak-anak? Ini antara resepi yang boleh anda gunakan.


Biskut Coklat Chip (baca: chocolate chip cookies) ala-ala Famous Amos, tapi kurang manis. Keistimewaan apabila kita sendiri yang menyediakannya di samping mendapat masa bersama anak-anak, ialah dapat mengawal kadar gula dalam pemakanan juga jimat!

Resepi bagi 100 keping biskut. Jika mahukan lebih, gandakan sahaja adunan kecuali telur, hanya 1 biji sahaja.

Bahan A:
1/4 cawan gula halus/ kaster
1/2 cawan perang
1/2 cawan butter (+-75g)
1/2 cawan minyak jagung/ minyak masak
1 biji telur gred A
1/4 sk garam
1/2 sb susu (segar/tepung)
1/2 sk esen vanila

Bahan B:
2 cawan tepung gandum
1 sb serbuk koko
1 sb tepung jagung
1/2 sk cream of tartar (boleh diganti dengan 1/2 sk cuka/lemon)
1/2 sk soda bikarbonat
1 cawan choc chip (boleh diganti cooking choc yang dipotong kecil)
1/2 cawan kacang (walnut/ sunflower seeds atau apa2 jenis kacang)

Cara-caranya:

1) Satukan semua Bahan A dalam bekas besar, adunkan sebati menggunakan whisk.

2) Ayakkan tepung gandum, serbuk koko, soda bikarbonat, tepung jagung dan cream of tartar.

3) Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam adunan. kacau menggunakan spatula.

4) Masukkan kekacang dan choc chips. Jangan risau, adunan memang agak lembik.

5) Sejukkan/ keraskan adunan sebentar lebih kurang setengah jam di dalam peti ais.


6) Sementara panaskan oven, bolehlah disusun biskut di atas loyang pembakar. Mudah, hanya menggunakan sudu, letak kecil2 dan jarakkan. Loyang tidak perlu dilenser butter.

7) Bakar pada suhu 160C selama 20 minit. Gunakan api atas bawah, dan fungsi kipas (jika ada).



8) Angkat, dan sejukkan di atas jaring.

9) Dah sejuk, baru simpan dalam bekas kedap udara.

Selamat mencuba!


“Jemari menyusun kalam
Fikir, bertindak memberi faham
Mengumpul bekal temu Rabbul alam”


No comments:

Post a Comment